35% от българите по-скоро да одобряват въвеждането на еврото, а 50%

...
35% от българите по-скоро да одобряват въвеждането на еврото, а 50%
Коментари Харесай

50% от българите са против въвеждането на еврото

35% от българите по-скоро да утвърждават въвеждането на еврото, а 50% са срещу. Това демонстрира национално представително изследване на " Алфа рисърч ", поръчано от Министерство на финансите за настройката на хората за замяната лв. с еврото, какво ги тормози и какви са аргументите. 

За разлика от необятната общност, настройките измежду бизнеса са доста по-позитивни. Почти 2/3 от анкетираните фирми подкрепят въвеждането на единната европейска валута, тъй като считат, че това ще се отрази положително на стопанската система на страната и на личния им бизнес. Единната валута ще улесни търговията, ще даде по-голяма стабилност и предвидимост на банковия бранш, ще смъкна лихвите по заемите, счита всеки втори бизнесмен.



" Недостатъчната осведоменост е съществена причина за поляризираното отношение сред жителите и бизнеса към приемане на еврото ", разяснява Боряна Димитрова от " Алфа рисърч " при представянето на изследването, направено в интервала 1-17 ноември.

Най-големите страхове на хората от еврото са терзанията от измами и спекулативно надуване на цените от страна на търговците - такива терзания имат съвсем 70% от жителите. Въпреки това 1/3 от хората позволяват, че проблемите ще са краткосрочни и преодолими и в случай че получат гаранции за това, биха трансформирали отрицателните си настройки към еврото. 

Най-песимистично настроени към еврото са възрастните хора, както и тези с по-ниско обучение или от по-малките обитаеми места. Докато хората с по-високи приходи и по-образованите са по-оптимистично настроени.

„ На базата на това национално представително изследване ще стартираме да работим за предоставяне на отговори пред обществеността и бизнеса и ще се насочим към взаимна активност с кметовете, тъй като те са най-близко до хората ", разгласи служебният финансов министър Росица Велкова. Предстои финансовото министерство да направи специфичен уебсайт за еврото, а същото по този начин и да пусне безвъзмездна телефонна линия, на която хората ще задават всички въпроси, които ги интересуват.

Проучването демонстрира, че най-песимистично настроени към еврото са възрастните хора, както и тези с по-ниско обучение или от по-малките обитаеми места. Докато хората с по-високи приходи и по-образованите са по-оптимистично настроени.



Една от аргументите за отрицателното отношение е невъзможността българите да пътуват в чужбина, с цел да видят преимуществата на единната валута. Например 23% от пълнолетните българи в никакъв случай не са били в страни от Европейски Съюз, а 77%  - доста рядко. Само 30% са били най-малко един път в годината в чужбина. За разлика от тях бизнесмените пътуват много повече - близо половината от анкетираните редовно пътуват в страни от Европейски Съюз.

Освен това огромен % от жителите рядко са употребявали евро - 44% да вземем за пример въобще не са го употребявали през последната година.Над 75% от възрастните хора и хората по селата заявяват, че по никакъв мотив до момента не са употребявали евро. Само 10% икономисват в евро, а 37% са правили банкови преводи в тази валута през последната година.

Въпреки че половината от жителите се афишират срещу еврото, много по-голям % - 60%, споделят в това време, че относително елементарно ще се приспособяват към него. Хората обаче желаят да знаят преди всичко кой ще следи и глоби за измами, дали левът ще бъде закрепен при настоящия курс към еврото и дали ще има такси при обмяна на левовете.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР